Säsongsöppning på Hipp

För första gången höll idag Hipp säsongsöppning på våren. Tidigare har man haft säsongsöppning på hösten. Det var en festlig teaterträff med säsongspresentation och mingel.

Första frågan som ställdes var, vad är en klassiker? Det svarade dramaturgen Henrietta Hultén på. Det bör handla om något allmängiltigt mänskligt ämne. Exempel på klassiker är pjäser av Moliére och Shakespeare. I norden även Ibsen och Strindberg.

Malmö stadsteater har bland annat i uppdrag att sätta upp klassiska verk och den här säsongen är det Henrik Millers En handelsresandes död man spelar och som hade premiär för nästan 71 år sedan.

Hedwig and the angry inch som hade premiär för två dagar sedan, den 16/1, presenterades också. Dock var inte ensemblen med på träffen beroende på den krävande föreställningen som de gör. Det kan tyckas självklart att alla människor ska ha rätt att få vara den en är och vill vara. För Hedwig är inte livet så enkelt. Transperson och rockstjärnan från Östberlin. 

Ett nytt spännande grep som Malmö stadsteater tar är att utforska nya berättarformer för att nå en ny yngre publik som i vanliga fall inte hittar till teatern. Ett exempel är pjäsen Ögonvittnen. Stefan och Lea överlevde Förintelsen – föreställningen är baserad på deras verkliga livsberättelser.

Ögonvittnen är en teaterföreställning som levandegör vittnesskildringar från Förintelsen och ger dem nytt liv genom skådespeleri, ljud och projektioner. Genom headset som publiken har på sig kommer man närmare berättelsen genom att höra ljud som förstärker berättelsen.

Prekariatet. ”Jag drömmer om en större lägenhet så att jag kan ha en katt”.

Har du hört talas om gig-ekonomin, fasta anställningar som ersätts av tillfälliga gig? Du ser dem i stadsbilden överallt, uppkopplade hipsters på café med tusen järn i elden. Visst ser det lätt och härligt ut? I själva verket brer ett nytt stort glorifierat proletariat ut sig – otrygga och fattiga medborgare utan garantier, socialförsäkring och pension.

En helt nyskriven föreställning baserad på dokumentära berättelser från dagens Malmö. Roligt, sorgligt och viktigt om vår tid ackompanjerat med a capella-sång och nyskriven folkmusik. Premiär den 8 februari.

Den 27 mars har Tartuffe premiär och man har precis börjat med repetionerna och sy upp scenkläder. Pjäsen är något förnyad och lite omskriven. Bland annat är det inte den katolska kyrkan som kritiseras utan nykonservatismen och gycklaren av idag är Gordon B Peterson.

Sen har man också behållit cirkustraditionerna, något som publiken tyckte man skulle fortsätta med när teaterchefen/VD Kitte Wagner ställde frågan. I år görs det genom föreställningen Humans som den australiensiska cirkusensemblen Circa turnerar världen runt med. Men vill du se den är det bråttom att beställa biljetter då föreställningen nästan är utsåld.

Det var en mycket spännande och rolig premiäröppning som Stadsteatern bjöd på och det finns alltså mycket spännande att se framemot under våren.

Glöm inte, är du eller din organisation medlem i Skådebanan kan du köpa biljetter genom oss till ett rabatterat pris.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: