Helsingborgs Stadsteater

På Helsingborgs Stadsteater bjuds det på klassiker i modern tappning, musikal, relationsdrama, barnopera och samhällskritik i form av humorladdad dockteater för vuxna.

Biljettbokning: 0720 604687       biljetter@skadebanan.se

Tillbaka till utbud!

På Helsingborgs Stadsteater bjuds det på klassiker i modern tappning, musikal, relationsdrama, barnopera och samhällskritik i form av humorladdad dockteater för vuxna.

Den kommande säsongen innehåller flera klassiska berättelser i moderna nytolkningar som Jeanne d’Arc, Woyzeck och Drottningens Juvelsmycke. Ettore Scolas klassiska film En alldeles särskild dag blir till en nyskriven musikal. Den sagolika barnoperan När då då signeras barnboksförfattaren och illustratören Pija Lindenbaum och kompositören Niklas Brommare. I årets familjeföreställning ser vi Maria Kulle i huvudrollen i En julsaga. Dessutom kliver vi in i Knutpunkten, ett relationsdrama fullt av humor som tar avstamp i Helsingborgs mest omdebatterade byggnad.

SÄSONGEN 2018/2019

Modigt mörker ­– Jeanne d’Arc
Under Frankrikes mörkaste tid lever Jeanne d’Arc, en ung kvinna med ett stort, nästintill omöjligt uppdrag. Tack vare sin fenomenala krigsstrategiska förmåga och ett brinnande hjärta leder hon kungens här mot Orléans befrielse. Där kunde historien ha tagit slut. Istället dras hon in i den smutsigaste av rättegångar, en ojämn maktkamp med dödlig utgång. Med Emma Broomé i titelrollen och Peter Haber som hennes domare. Spelas på Storan 15 september–27 oktober 2018.

På scenen: Evamaria Björk, Cecilia Borssén, Tobias Borvin, Emma Broomé, Ebba J Dahlberg, Nils Dernevik, Jörgen Düberg, Kajsa Ericsson, Stina Eriksson*, Peter Haber, Lena T Hansson.
Regi och dramatisering: Annika Silkeberg.
Scenografi, ljus, kostym och mask: Jenny André
Komposition, ljud- och videodesign: Fredrik Arsæus Nauckhoff

Klassiskt verk blir modern dans – Drottningens juvelsmycke
Alla blir förälskade i den gåtfulla balettdansösen Tintomara. Hon kan inte älska någon. Klassikern Drottningens juvelsmycke leker med alltid lika heta teman som lust, kön, identitet och skuld. I regissören och koreografen Örjan Anderssons händer blir den en härlig teaterkaramell med färgsprakande kostymer, många förväxlingar och mycket humor. Spelas på Lillan 29 september–2 november 2018.

På scenen: Sophie Augot, Gustav Berg, Jernej Bizjak, Einar Bredefeldt, Oldoz Javidi, Annika Kofoed, Karin Li Körsbärsdal, Emma Mehonic, Javier Perez.
Av: Carl Jonas Love Almqvist i dramatisering av Magnus Lindman.
Regi och koreografi: Örjan Andersson.
Scenografi och ljusdesign: Chrisander Brun.

Sagolik opera för barn – När då då
Varje lördag packar Bobo väskan och åker till pappa. Han har lovat att de ska åka till månen. Men det bidde inte så. Sedan lovar han att de ska åka till Bollnäs. Men det bidde inte så heller. Efter att pappa lovat och lovat och lovat sätter Bobo ned foten. Älskade författaren och illustratören Pija Lindenbaum skapar tillsammans med kompositören Niklas Brommare en sagolik och lekfull opera för barn. Föreställningen regisseras och koreograferas av Kajsa Giertz och är ett samarbete med Kungliga Operan i Stockholm och Helsingborgs Symfoniorkester. Urpremiär på Kungliga Operan 13 oktober. Spelas på Lillan 17 november–8 december.

På scenen: Jonas Degerfeldt, Klas Hedlund, Vivianne Holmberg, Lisa Larsson, Maria Påhls, Ludvig Wallmark Ryberg.
Musik: Niklas Brommare.
Libretto: Pija Lindenbaum.
Regi och koreografi: Kajsa Giertz.
Scenografi, kostym och mask: Pija Lindenbaum.

Älskad historia för hela familjen – En julsaga
I årets stora familjeföreställning möter vi Maria Kulle i rollen som Ebenezer Scrooge. En julsaga är en rysligt spännande historia där den elake och girige, men också ensamme Scrooge, ser sanningen i vitögat efter mötet med tre julspöken. Det är en magisk berättelse om gemenskap och kärlek. Och om hur livets orättvisor kan forma en människa. Spelas på Storan 1 december 2018–26 januari 2019.

På scenen: Gustav Berg, Cecilia Borssén, Maria Kulle, Emma Mehonic, Robert Olofsson.
Av: Patrick Barlowe, baserad på Charles Dickens roman i översättning av Felicia Stenroth.
Regi: Viktor Tjerneld.
Scenografi och kostym: Franciska Zahle.

Relationsdrama i centrum – Knutpunkten
Välkommen till Knutpunkten, Helsingborgs mest omdebatterade byggnad! Ett nav för resande, den hektiska mötesplatsen, arbetsplatsen. Platsen för alla som inte passar in. Symbolen för den segregerade staden. Kliv in och låt oss värma dig i vinter med vår ömsinta och roliga skildring av kärlek, klass, liv, död och… turandets tuborgsdoftande frestelser. Spelas på Lillan 26 januari–2 mars 2019.

På scenen: Nils Dernevik, Jörgen Düberg, Lisa Larsson, Birgitta Rydberg, Victoria Wikberg.
Av: Jörgen Dahlqvist.
Regi: Linda Ritzén.
Scenografi, kostym och mask: Siri Areyuna Wilhelmsson.

Ömsint porträtt i nyskriven monolog – First Lady
Gunilla växte upp i Kvidinge, men bor i Stockholm. Hon var servitris innan hon träffade Göran, men nu är han död. Precis som hennes älskade bichon frisé Flossy. Göran kallade sig entreprenör och Gunilla har tagit över hans verksamhet. Men är det verkligen det här hon vill göra? Och vem är hon egentligen nu? Författaren Lotta Olsson återvänder till sin hemstad med monologen First lady, skriven för Maria Kulle. First lady är ett samarbete med Klara Soppteater, Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Spelas på Foajéscenen 2–24 februari 2019.

På scenen: Maria Kulle
Av: Lotta Olsson
Regi: Iwa Boman
Scenografi: Franciska Zahle

Klassisk film som musikal – En alldeles särskild dag
När Hitler besöker Mussolini samlas folket i Rom för att fira. Det är en historisk dag men hemmafrun Antonietta kan inte gå. Av en slump träffar hon grannen, antifascisten Gabriele, och i varandras närhet blir de smärtsamt medvetna om sina ensamma liv. Denna nyskrivna musikal skildrar ett oväntat och innerligt möte mellan två till synes helt olika människor. I huvudrollerna ser vi Anki Albertsson och Stefan Clarin. Sätts upp i samarbete med Malmö Opera. Urpremiär på Storan 2 mars 2019. Spelas till 18 maj, på Helsingborgs stadsteater och på turné.

På scenen: Anki Albertsson, Evamaria Björk, Tobias Borvin, Stefan Clarin, Oldoz Javidi m fl.
Regi och bearbetning: Annika Kofoed.
Libretto: Bim Wikström.
Komposition: PO Nilsson.
Scenografi: Karin Lind
Kostym och mask: Anna Ardelius

Dockteater för vuxna – Woyzeck
I Woyzecks värld är allt till salu. Kroppar, tjänster och kärlek. Den fysiska och psykiska pressen är så stor att vem som helst kan explodera. Regissören Erik Holmström skildrar ett samhälle där människor får kompromissa med sin moral och sin integritet för att överleva. Han fyller teaterklassikern Woyzeck med svart humor och popkulturella referenser.Woyzeck är ett samarbete med Malmö Dockteater. Spelas på Lillan 6 april 2019 – 18 maj 2019.

På scenen: Gustav Berg, Cecilia Borssén, Emma Mehonic, Robert Olofsson.
Av: Georg Büchner i bearbetning av Erik Holmström.
Regi och scenografi: Erik Holmström.
Dramaturg: Tom Silkeberg.

Biljettbokning: 0720 604687       biljetter@skadebanan.se

Tillbaka till utbud!