Malmö Opera

Välkommen till en ny säsong på Malmö Opera! Vi ger West Side Story, La traviata, Den flygande holländaren, Roald Dahls Matilda the Musical och mycket, mycket mer! Helt nytt för i år är Allsång på Operan med Rickard Söderberg.

Biljettbokning: 0720 604687       biljetter@skadebanan.se

Tillbaka till utbud!

Världssopranen Patricia Petibon rolldebuterar som Violetta Valery i La traviata hösten 2018. Uppsättningen regisseras av filmregissören, kabaretartisten, skådespelaren m m Olivier Py.

Svenska Cornelia Beskow, som 2017 vann alla fyra priser i världens största Wagner-tävling The Lauritz Melchior International Singing Competition, sjunger Senta i Richard Wagners Den flygande holländaren. Det blir hennes första framträdande på Malmö Opera.

Schlagt sie tot! är en nyskriven opera signerad Bo Holten och Eva Sommestad Holten. Den tyske barytonen Dietrich Henschel sjunger huvudrollen som Martin Luther. Urpremiär 11 maj 2019.

Äntligen en barockopera! Våren 2019 ger vi G F Händels Il trionfo del tempo e del disinganno, Tidens och insiktens triumf. Concerto Copenhagen ackompanjerar ett sångarlag med Joshua Ellicott och Sonia Prina i spetsen och uppsättningen är ett samarbete med Det Kongelige Opera i Köpenhamn.

MalmöOperaWestsideStoryÅrets stora musikal blir West Side Story, i regi av stjärnregissören Kasper Holten och med Anton Zetterholm i rollen som Tony.
Nyöversättning Jason ”Timbuktu” Diakité.

I vintras inledde Malmö Opera ett samarbete med Kulturskolan för att hitta barn till vår Matildaskola inför Sverigepremiären av Roald Dahls Matilda the Musical. Succén från West End och Broadway regisseras av Elisabeth Linton och i rollerna syns bland andra Linda Olsson och Marianne Mörck. Ännu en familjeföreställning är Snödrottningen som får nypremiär till jul.

Operaverkstan inleder säsongen redan 29 juni med Förvandlingar i helvetet, en samproduktion med Sommarscen Malmö och Den Andra Operan. Till hösten går Var är du Proserpin? på turné i Skåne och till våren sätts Bohuslav Martinus Komedi på en bro upp på hemmascenen Verkstan.

Malmö Opera på turné fortsätter med sina kondenserade turnéversioner av stora klassiska operor. Säsongen inleds med Carmen, som kommer att spelas runt om i Skåne. Nytt för året är att en version också kommer att spelas från en lastbil i flera av Malmös stadsdelar.

En alldeles särskild dag är en klassisk film i regi av Ettore Scola och med Marcello Mastroianni och Sophia Loren i huvudrollerna. Nu blir den musikal, med musik av Helsingborgsmusikern P O Nilsson och med sångtexter av Bim Wikström. Föreställningen har urpremiär på Helsingborgs stadsteater 2 mars 2019 och går sedan på turné. Konserterna är en viktig del av Malmö Operas verksamhet. Från och med säsongen 2018/19 arrangerar vi Allsång på Operan ledda av Rickard »Gaytenor« Söderberg.

Vill du besöka Malmö Opera flera gånger under säsongen?
Med våra säsongspaket får du upp till 30% rabatt på dina biljetter och får ta del av en rad förmåner.

CARMEN
Carmen är världens mest spelade opera och har en mängd berömda musikstycken. Den handlar om passionerad kärlek och våld i nära relationer. Vad händer i en människa när hon utsätts för krav hon inte kan möta då det enda hon vill är att känna sig fri? Vad händer i Carmens hjärta?

I höstens turnerande kammaropera möter den frihetsälskande Carmen den samvetsgranne José. För hennes skull sviker han plikten, glömmer fästmön och blir kriminell. När Carmen blir intresserad av en annan man blir José så svartsjuk att han vill ta livet av henne.

Bizets Carmen var starten på den verklighetsförankrade operan som skildrar realistiska människor – och blev världens mest spelade opera med sina berömda musikstycken.

I danska regissören Anne Barslevs poetiska turnéversion tolkas Carmen av den prisade mezzosopranen Emma Sventelius, född och uppvuxen i Lund. Benjamin de Murashkin har gjort den musikaliska bearbetningen vars framförande leds av kapellmästaren och ackordeonisten Ida Løvli Hidle.

OPERA I FYRA AKTER
PREMIÄR 15 sept på Verkstan, samt på turné
SPRÅK Svenska

UPPHOVSPERSONER
Musik Georges Bizet

Libretto Henri Meilhac, Ludovic Halévy

Musikalisk bearbetning & arrangemang
Benjamin de Murashkin

WEST SIDE STORY
De rivaliserande gängen Jets och Sharks slåss om makten på gatorna. Tony och Maria och förälskar sig i varandra. Men Tony tillhör Jets, Maria är syster till ledaren för Sharks… Parets kamp att få älska varandra i en värld full av fördomar, hat och våld är lika hjärtslitande som aktuell. Det blir en fartfylld uppsättning med dans, parkour och hisnande stunts. För nyöversättningen står Jason ”Timbuktu” Diakité.

West Side Story blev den moderna musikalens genombrott. Leonard Bernsteins musik och Stephen Sondheims sångtexter skapade oförglömliga musikalpärlor. Handlingen bygger på Shakespeares Romeo och Julia och utspelar sig i gängmiljö på New Yorks västsida i slutet av 1950-talet. Till Malmö Operas uppsättning har scenograf Steffen Aarfing skapat en fantasifull stadsmiljö som fyller upp hela den stora vridscenen.

Musikalen var den första som framhävde dansen som berättande element, bland annat med koreograferade slagsmålsscener. I Malmö har vi lagt mycket krut på att hitta riktigt bra dansare, varav några också bemästrar parkour. Och vi har inte bara en koreograf, utan även en stuntkoordinator.

2018 firas mästerverkets tonsättare Leonard Bernstein med 100-årsjubileum. Hans musik där symfoniska toner blandades med latinska rytmer och jazz, har starka kontraster av våld och ömhet. Jason Diakité gjort en ny översättning. Huvudrollerna Maria och Tony sjungs av operasångerskan Frida Johansson, som härom året gjorde ett starkt porträtt av Gerda i Snödrottningen och musikalartisten Anton Zetterholm som sjöng Raoul, greve de Chagny, i Fantomen på Operan på Cirkus härom året efter stora roller i Tyskland och en hyllad West End-debut.

MUSIKAL I TVÅ AKTER
PREMIÄR 31 augusti 2018
SPRÅK svenska
PLATS stora scenen
REK ÅLDER 10 år »
SYNTOLKAS: 16/9 och 2/12
Boka syntolkning här

UPPHOVSPERSONER
Musik Leonard Bernstein
Manus Arthur Laurents
Sångtexter Stephen Sondheim

Förlag Music Theatre International (Europe) Ltd

VAR ÄR DU PROSERPIN?
Ceres, som är växtlighetens gudinna, har två döttrar; Proserpin och Cyane. En varm och härlig sommardag är döttrarna ute och plockar blommor när Proserpin plötsligt försvinner. När Ceres får höra det blir hon så förtvivlad att hon glömmer att sköta om naturen. Cyane får skuldkänslor för att hennes syster har försvunnit. Blommor och växter vissnar och dör och det blir höst. Var är Proserpin? Den bevingade guden Merkurius hjälper till att leta.

Idén till operan om Proserpin kom från självaste kung Gustav III. Han ville göra en opera om årstidernas uppkomst på det svenska språket för teaterscenen som han älskade. Uppdraget gick till Joseph Martin Kraus och 1781 var det premiär för en av de allra första svenska operorna. I Operaverkstans version framförs musiken på marimba, klarinett och fiol, kryddat med persisk fiol och armeniskt träblås.

KAMMAROPERA
Nypremiär 28 september 2018
på Verkstan
Spelas på turné
under sept-okt
Spelas på Verkstan
under höstlovet: 30 okt, 1 nov och 2 nov
Språk Svenska
Rekommenderad ålder
från 8 år
Längd ca 50 min

UPPHOVSPERSONER
Musik Joseph Martin Kraus
Libretto Johan Henric Kellgren
Bearbetning Maria Sundqvist

LA TRAVIATA
Verdis La traviata tillhör milstolparna inom operarepertoaren. Musiken är fullspäckad med fantastiska melodier i ett mästerligt musikdramatiskt verk. En opera om kärlek och svek, fördomar och tolerans. Världssopranen Patricia Petibon gör här rolldebut som Violetta.

Violetta Valéry är prostituerad med rika män som kunder. Men kan fester med alkohol och sex hålla tomheten borta? När Alfredo Germont kommer in i Violettas liv blir han svaret på hennes drömmar om kärlek och respekt. Men Violetta lider av en svår sjukdom som gör henne allt svagare. Dessutom hinner det förflutna ikapp henne och hon tvingas offra sin kärlek för att rädda familjen Germonts rykte.

Världssopranen Patricia Petibon gör rolldebut som Violetta och alternerar med Rebecca Nelsen som häromåret gjorde succé som Susanna i Figaros bröllop. För regin står Olivier Py, chef för festivalen i Avignon. På dirigentpulten alternerar venezuelanske Rafael Payare som lagt världen för sina fötter och det eftertraktade finländska stjärnskottet Dalia Stasevska.

OPERA I TVÅ AKTER

PREMIÄR 17 nov 2018 stora scenen
SPRÅK Italienska, textas på svenska
REK ÅLDER från ca 10 år »

SYNTOLKAS 25 nov
Boka syntolkning här

UPPHOVSPERSONER
Musik Giuseppe Verdi
Libretto Francesco Maria Piave efter Alexandre Dumas roman Kameliadamen

Biljettbokning: 0720 604687       biljetter@skadebanan.se

Tillbaka till utbud!